miercuri, 6 decembrie 2017

Comunitatea Poiana cu Permacultură



Atunci când am lansat acest blog și am început să scriu despre ce făceam sau intenționam să fac în Poiana cu Permacultură, am scris și despre ideea unui club, despre Clubul Poiana cu Permacultură. Scopul clubului respectiv era acela de a aduce împreună oameni interesați de permacultură, de grădinărit și de trai sustenabil. Și am reușit. În timp s-a coagulat un mic grup de oameni împreună cu care frecventam Poiana cu Permacultură, făceam diverse activități și învățam cu ocazia asta mai multe despre natură și despre permacltură. Pentru mai multe detalii, vă invit să revedeți postările mai vechi din arhivă, din anii 2011, 2012 și 2013.

După o vreme, din motive personale, am investit din ce în ce mai puțin timp, energie și bani în acel proiect, iar grupul s-a împrăștiat, fiecare văzându-și de propriile proiecte, nevoi și interese. Dar visul a rămas viu. Visul de a crea o comunitate în jurul Poienii cu Permacultură, de a face din Poiana cu Permacultură un loc de adunare și pregătire pentru comunități sustenabile, un centru demonstrativ în care să te simți ca acasă și în care poți învăța și practica permacultura și grădinăritul organic.

După ce am petrecut, zile întregi, spătămâni, luni și ani, tânjind după viața din Poiana cu Permacultură și gandindu-mă cum să fac să transform visul în realitate, iată că am ajuns în ziua în care am creionat un plan și mi-am luat angajamentul de a-l urma și de a investi din nou timp, energie și bani pentru a-l pune în aplicare timp de 3 ani de acum înainte. Iar în cele ce urmează doresc să împărtășesc și cu voi un rezumat al acestui plan, urmând ca în postările următoare să revin cu mai multe detalii.

Planul este să împărțim un teren de 1000 mp din Poiana cu Permacultură în loturi indivituale de câte 25 mp fiecare și să invităm persoanele și familiile care doresc să își cultive propria hrană să le cultive în Poiană, pe aceste loturi. Astfel dorim să construim o comunitate de oameni interesați să învețe și să practice permacultura în propria grădină de legume, alături de alți oameni cu aceleași interese. Sperăm astfel să încurajăm oamenii să coopereze, să de ajute reciproc, să celebreze împreună și să petreacă mai mult timp unii în compania altora și în natură făcând mișcare și bucurându-se de roadele pământului.

Plănuim ca, începând din primăvară, să organizăm Poiana cu Permacultură în așa fel încât, pe lângă pământul roditor, să ofere comunității un sistem de irigații fiabil, o împrejmuire a terenului care să țină departe de grădină oameni, câini, găini sau alte animale care nu își au locul acolo, curent electric și internet pentru cei care vor să fie conectați sau chiar să lucreze din grădină, o bucătărie de vară în care s-ar putea prepara și servi mancare direct din grădină sau în care s-ar putea face conserve pentru iarnă, duș, vestiar, toaletă, magazie și inventar de unelte de grădinărit, spațiu de odihnă, loc de joacă pentru copii și multe alte lucruri utile și necesare în orice gospodărie și care ne ajută să ne simțim ca acasă în Poiana cu Permacultură.

Și pentru că toate acele investiții de mai sus costă bani, iar întreținerea și utilizarea unora dintre ele costă de asemenea bani, dar și pentru că dorim să dăm valoare proiectului, vrem ca acest proiect să se autosusțină și să motivăm toți oamenii implicați, loturile vor fi închiriate persoanelor interesate pe o sumă mică ce va merge exclusiv pentru acoperirea cheltuielilor de funcționare și investițiile necesare și menționate mai sus. Vom reveni cu detalii despre costuri și motivația lor într-o postare viitoae

În zilele următoare vom deschide și înscrierile pentru închirierea de loturi, după ce vom publica mai multe detalii despre proiect, începând cu viziunea, misiunea și obiectivele proiectului, continuând cu descrierea proiectului, costurile și regulamentul. După ce vom avea suficiente înscrieri, vom organiza primele întâlniri, fie individuale, fie de grup, în care să ne cunoaștem și să lămurim mai multe detalii. Iar apoi vom împărți primele loturi către acele persoane care vor dori să le închirieze.

Odată ce comunitatea se va forma, vom face împreună un plan de plantare pentru fiecare lot în parte, vom organiza cursuri și ateliere în care vom învăța metode, tehnici și practici de grădinărit și permacultură. Vom organiza mai multe întâlniri în care să ne cunoaștem și să ne obișnuim unii cu alții, să vedem ce nevoi are fiecare în relație cu acest proiect și cum poate fi sprijinit. Nu în ultimul rând vom organiza sesiuni de clacă prin care membrii comunității se vor ajuta unii pe alții la amenajarea, întreținerea sau recoltarea loturilor fiecăruia.

În linii mari acesta este planul. El mai poate fi revizuit și îmbunătățit pe parcurs astfel încât să răspundă cât mai bine nevoilor comunității și a membrilor acesteia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu